Зберігання та перевезення сирого м'яса 05.04.2019 Поділитися інформацією:Соковиті стейки, ароматна баранина, ніжне сало – улюблені страви в кожній родині. Куплене на базарі або в супермаркеті, сире м'ясо у руках хазяйки перетворюється в апетитну страву на столі. Щоб покупкою м'яса ми залишилися задоволеними, виробнику потрібно врахувати низку важливих факторів. Як то: Контролювати температуру самого продукту в процесі його завантаження, транспортування та зберігання. Правильно розміщувати вантаж у камерах зберігання. Слідкувати за справністю холодильної установки. Не допускати перепадів температур. Пакувати м'ясо у належну тару. Обирати оптимальні шляхи логістики. Враховувати рівень попиту споживачів на той чи інший вид м'яса. та ін. В залежності від технології холодильної обробки м'ясо буває: парне, остигле (неохолоджене), охлажденное, підморожене та заморожене. Остигле та парне – це м'ясо з температурою в товщі м'язів від +12…+38°С відразу після забою впродовж 1,5 годин. Воно швидко псується. Тому, його або вживають у їжу негайно, або охолоджують. Охолоджене – це м'ясо з температурою в товщі +4…+6°С, пружними м'язами та підсохлою скоринкою. Бувають повільний та пришвидшений способи охолодження: Таблиця 1. Спосіб охолодження Температура у камері, °С Вхідна температура м'яса, °С Вихідна температура, °С Швидкість охолодження, кг/8 год Швидкість охолодження, кг/24 год Повільний -10…+5 +25 +5 300 1500 Пришвидшений -23…+5 +25 +5 1200 4500 !За умов надшвидкого охолодження можливе скорочення м'язів. Тому, в процесі м'ясо піддають електростимулюванню. Підморожене – це м'ясо, що піддають частковій заморозці поверхневого шару, який складає не більше 25% від маси туші або напівтуші. Використовують рідко у випадку необхідності перевезення на короткі відстані. Підморожене м'ясо зберігається не більше 17 діб за температури -1°С. Заморожене м'ясо має температуру у товщі своїх м'язів не вище -8°С. Існують повільна, інтенсивна та швидка заморозка: Таблиця 2. Спосіб заморозки Температура у камері, °С Вхідна температура м'яса, °С Вихідна температура, °С Швидкість охолодження, кг/8 год Швидкість охолодження, кг/24 год Повільна -40…+25 +10 -18 500 2000 Інтенсивна -60…+25 +10 -18 800 2800 Швидка -40…+20 +10 -18 1950 5800 !Є пряма залежність від швидкості охолодження м'яса та втрати його ваги. Чим швидше м'ясо охолоджується, тим менше воно втрачає своєї маси. Мал. 1. Охолоджене та заморожене м'ясо Таблиця 3. Термін та умови зберігання м'яса: М'ясо Температура у камері, °С Вологість повітря, % Термін зберігання (діб) М'ясо охолоджене -1…+4 85-85 7-12 Яловичина заморожена, тушка/напівтушка -18 95-98 240 Свинина заморожена, тушка/напівтушка -18 95-98 180 Баранина заморожена, тушка/напівтушка -18 95 300 Яловичина заморожена -20 95 420 Свинина заморожена -20 95 240 Баранина заморожена -20 95 330 Сало, шпик До -8 75 До 90 Жири тваринні топлені харчові -12 80-90 360 Завдяки можливості дотримувати температурного режиму, м'ясо зберігають та перевозять у рефрижераторних контейнерах. Це морські контейнери з холодильною установкою Обладнання Thermo King, Daikin, StarCool або Carrier. Їхня довжина становить 20, 40 або 45 футів. Вони стандартизовані, мобільні та технологічні. Таблиця 4. Технічні характеристики 20, 40 й 45-футових морських рефрижераторних контейнерів Характеристики 20-футовий стандартний 20’RC 20-футовий високий 20’RHC 40-футовий стандартний 40’RC 40-футовий високий 40’RHC 45-футовий високий широкий 45’PWRHC Зовнішні розміри Довжина, мм 6058 6058 12192 12192 13716 Ширина, мм 2438 2438 2438 2438 2556 Висота, мм 2591 2895 2591 2895 2895 Внутрішні розміри Довжина, мм 5513 5513 11638 11638 13113 Ширина, мм 2286 2286 2286 2286 2438 Висота, мм 2269 2585 2252 2585 2585 Внутрішній об'єм, куб.м. 28.00 32.58 59.81 68.03 80.9 Вагові параметри Власна вага, кг 3050 3290 4510 4750 6020-6120 Макс. вантажопідйомність, кг 21950 22200 27990 27790 28020 Макс. Загальна вага, кг 25000 25490 32500 32500 34800 Холодопродуктивність, ккал/год 2900-4200 2900-4200 3400-4200 3400-4200 3400-4200 Теплопродуктивність, ккал/год 4200-4400 4200-4400 5000-5200 5000-5200 5000-5200 Середнє споживання електроенергії, кВт 4,6 4,6 5,5 5,5 5,8 Використовувані холодоагенти R12; R134A; R404A; R409A R12; R134A; R404A; R409A R12; R134A; R404A; R409A R12; R134A; R404A; R409A R12; R134A; R404A; R409A Напруга живлення 380/460 В, 3 фази, 50 ГЦ 380/460 В, 3 фази, 50 ГЦ 380/460 В, 3 фази, 50 ГЦ 380/460 В, 3 фази, 50 ГЦ 380/460 В, 3 фази, 50 ГЦ Діапазон температур що підтримується від -25°С до +25°С від -25°С до +25°С від -25°С до +25°С від -25°С до +25°С від -25°С до +25°С Кількість європалет що вміщується (1200ᵡ800 мм), шт. 10 10 23 23 32 Чому для зберігання та перевезення м'яса використовують рефконтейнер? Холодильний агрегат працює за будь-яких погодних умов. Діапазон температури навколишнього середовища може коливатися від -30 до +50°С. Температура у рефконтейнері може сягати -60°С. Наявність датчиків з виведенням даних на індикатор допомагає контролювати температурний режим. Цифрова система управління температурами зменшує витрати електроенергії. Низька собівартість експлуатації й ТО. Низький рівень шуму роботи. Сертификація для перевезення харчових вантажів. Мобільність. Мал. 2. Рефрижераторний контейнер для зберігання та перевезення м'яса Наша компанія надає у лізинг, оренду або у продаж рефконтейнери будь-яких розмірів та виробників, нові та б/в. Для вибору контейнера та консультації дзвоніть. Рефконтейнери нові и Б/В з гарантією впродовж року Компанія «Контейнери України» - лідер на українськом ринку в області продажу та оренди рефконтейнерів. У асортименті контейнери від 20 до 45 футів, включаючи модифікації підвищеної місткості HC та HC PW. Ну усі частини (компресор, контролер, конденсатор) діє гарантія 1 рік на нові рефи й до 6 місяців на б/в. Покупка Оренда