Зберігання та перевезення сирого м'яса

Поділитися інформацією:

Соковиті стейки, ароматна баранина, ніжне сало – улюблені страви в кожній родині. Куплене на базарі або в супермаркеті, сире м'ясо у руках хазяйки перетворюється в апетитну страву на столі.

 

Щоб покупкою м'яса ми залишилися задоволеними, виробнику потрібно врахувати низку важливих факторів. Як то:

  1. Контролювати температуру самого продукту в процесі його завантаження, транспортування та зберігання.
  2. Правильно розміщувати вантаж у камерах зберігання.
  3. Слідкувати за справністю холодильної установки.
  4. Не допускати перепадів температур.
  5. Пакувати м'ясо у належну тару.
  6. Обирати оптимальні шляхи логістики.
  7. Враховувати рівень попиту споживачів на той чи інший вид м'яса.

та ін.

 

В залежності від технології холодильної обробки м'ясо буває: парне, остигле (неохолоджене), охлажденное, підморожене та заморожене.

 

Остигле та парне – це м'ясо з температурою в товщі м'язів від +12…+38°С відразу після забою впродовж 1,5 годин. Воно швидко псується. Тому, його або вживають у їжу негайно, або охолоджують.

 

Охолоджене – це м'ясо з температурою в товщі +4…+6°С, пружними м'язами та підсохлою скоринкою.

 

Бувають повільний та пришвидшений способи охолодження:

Таблиця 1.

Спосіб охолодження

Температура у камері, °С

Вхідна температура м'яса, °С Вихідна температура, °С Швидкість охолодження, кг/8 год

Швидкість охолодження, кг/24 год

Повільний

-10…+5

+25 +5 300

1500

Пришвидшений

-23…+5

+25 +5 1200

4500

 

 

!За умов надшвидкого охолодження можливе скорочення м'язів. Тому, в процесі м'ясо піддають електростимулюванню.

 

Підморожене – це м'ясо, що піддають частковій заморозці поверхневого шару, який складає не більше 25% від маси туші або напівтуші. Використовують рідко у випадку необхідності перевезення на короткі відстані. Підморожене м'ясо зберігається не більше 17 діб за температури -1°С.

 

Заморожене м'ясо має температуру у товщі своїх м'язів не вище -8°С.

 

Існують повільна, інтенсивна та швидка заморозка:

Таблиця 2.

Спосіб заморозки

Температура у камері, °С

Вхідна температура м'яса, °С Вихідна температура, °С Швидкість охолодження, кг/8 год

Швидкість охолодження, кг/24 год

Повільна

-40…+25

+10 -18 500

2000

Інтенсивна

-60…+25 +10 -18 800

2800

Швидка

-40…+20

+10 -18 1950

5800

 

!Є пряма залежність від швидкості охолодження м'яса та втрати його ваги. Чим швидше м'ясо охолоджується, тим менше воно втрачає своєї маси.

 

Мал. 1. Охолоджене та заморожене м'ясо

Зберігання та перевезення сирого м'яса

Таблиця 3. Термін та умови зберігання м'яса:

М'ясо

Температура у камері, °С

Вологість повітря, %

Термін зберігання (діб)

М'ясо охолоджене

-1…+4

85-85

7-12

Яловичина заморожена, тушка/напівтушка

-18

95-98

240

Свинина заморожена, тушка/напівтушка

-18

95-98

180

Баранина заморожена, тушка/напівтушка

-18

95

300

Яловичина заморожена

-20

95

420

Свинина заморожена

-20

95

240

Баранина заморожена

-20

95

330

Сало, шпик

До -8

75

До 90

Жири тваринні топлені харчові

-12

80-90

360

 

 

Завдяки можливості дотримувати температурного режиму, м'ясо зберігають та перевозять у рефрижераторних контейнерах. Це морські контейнери з холодильною установкою Обладнання Thermo King, Daikin, StarCool або Carrier. Їхня довжина становить 20, 40 або 45 футів. Вони стандартизовані, мобільні та технологічні.

 

Таблиця 4. Технічні характеристики 20, 40 й 45-футових морських рефрижераторних контейнерів

Характеристики

20-футовий стандартний 20’RC

20-футовий високий 20’RHC 40-футовий стандартний 40’RC 40-футовий високий 40’RHC

45-футовий високий широкий 45’PWRHC

Зовнішні розміри
Довжина, мм

6058

6058 12192 12192 13716
Ширина, мм

2438

2438 2438 2438

2556

Висота, мм

2591 2895 2591 2895

2895

Внутрішні розміри
Довжина, мм

5513

5513 11638 11638 13113
Ширина, мм

2286

2286 2286 2286

2438

Висота, мм

2269

2585 2252 2585

2585

Внутрішній об'єм, куб.м.

28.00 32.58 59.81 68.03

80.9

Вагові параметри
Власна вага, кг

3050

3290 4510 4750 6020-6120
Макс. вантажопідйомність, кг

21950

22200 27990 27790 28020
Макс. Загальна вага, кг

25000

25490 32500 32500 34800

Холодопродуктивність, ккал/год

2900-4200 2900-4200 3400-4200 3400-4200

3400-4200

Теплопродуктивність, ккал/год

4200-4400 4200-4400 5000-5200 5000-5200

5000-5200

Середнє споживання електроенергії, кВт

4,6 4,6 5,5 5,5

5,8

Використовувані холодоагенти

R12; R134A; R404A; R409A

R12; R134A; R404A; R409A R12; R134A; R404A; R409A R12; R134A; R404A; R409A

R12; R134A; R404A; R409A

Напруга живлення

380/460 В, 3 фази, 50 ГЦ

380/460 В, 3 фази, 50 ГЦ 380/460 В, 3 фази, 50 ГЦ 380/460 В, 3 фази, 50 ГЦ

380/460 В, 3 фази, 50 ГЦ

Діапазон температур що підтримується

від -25°С до +25°С

від -25°С до +25°С від -25°С до +25°С від -25°С до +25°С

від -25°С до +25°С

Кількість європалет що вміщується (1200ᵡ800 мм), шт.

10

10 23 23

32

 

 

Чому для зберігання та перевезення м'яса використовують рефконтейнер?

  1. Холодильний агрегат працює за будь-яких погодних умов.
  2. Діапазон температури навколишнього середовища може коливатися від -30 до +50°С.
  3. Температура у рефконтейнері може сягати -60°С.
  4. Наявність датчиків з виведенням даних на індикатор допомагає контролювати температурний режим.
  5. Цифрова система управління температурами зменшує витрати електроенергії.
  6. Низька собівартість експлуатації й ТО.
  7. Низький рівень шуму роботи.
  8. Сертификація для перевезення харчових вантажів.
  9. Мобільність.

 

Мал. 2. Рефрижераторний контейнер для зберігання та перевезення м'яса

Зберігання та перевезення сирого м'яса

 

Наша компанія надає у лізинг, оренду або у продаж рефконтейнери будь-яких розмірів та виробників, нові та б/в. Для вибору контейнера та консультації дзвоніть.

 

Рефконтейнери нові и Б/В з гарантією впродовж року

Компанія «Контейнери України» - лідер на українськом ринку в області продажу та оренди рефконтейнерів. У асортименті контейнери від 20 до 45 футів, включаючи модифікації підвищеної місткості HC та HC PW. Ну усі частини (компресор, контролер, конденсатор) діє гарантія 1 рік на нові рефи й до 6 місяців на б/в.