Особливості зберігання та перевезення зелені

Поділитися інформацією:

Зелень – це листові та пряні овочеві культури. Особливі тим, що в їжу використовують їхнє листя.

До них відносять: базилік, материнку, мелісу, м'яту, руколу, кріп, шпинат, щавель, листові салат, селера, петрушку та ін.

Особливості зберігання та перевезення зелені

Багато з цих рослин швидко псуються: в'януть, жовтіють та втрачають аромат. Їхня ціна безпосередньо залежить від свіжості. Все це вимагає особливих, швидких післяжнивних доопрацювання та логістики.

!Це один з небагатьох видів овочей, який перевозять дорогим авіатранспортом.

Якщо об'єми виробництва такої зелені невеликі, то збирають, сортують та формують пучки тільки вручну. Неприпустиме використання добрив. Збирають врожай рано вранці або у похмуру погоду.

Обробка зелені після збирання

Три способи післяжнивного доопрацювання:

  1. Сортують, формують у пучки та укладають в пакети відразу у полі. Застосовують за умов невеликих партій.
  2. Для великих партій наявність пунктів доопрацювання обов'язкова. До них поставляють зрізану продукцію у коробах, ящиках або корзинах. Вже на рабочих столах формують пучки та пакують їх. В приміщенні підтримується підвищена вологість повітря та знижена температура.
  3. У випадку оптової торгівли зібраний врожай пакують у невеликі ящики, коробки або корзини, охолоджують та відправляють на аукціон або споживачеві. Тільки після прибуття до кінцевого пункту зелень формують у пучки та продають.

Особливості зберігання та перевезення зелені

На етапі формування пучків важливо перевіряти зовнішній вигляд, аромат та смак продукту. Зв'язані пучки вкладають у паперові парафіновані коробки. Часто створюють індивідуальну упаковку у вигляді прозорих поліетиленових пакетів або спеціальних пластмасових блістерів.Прибирання і доопрацювання виконуються згідно стандарту безпеки сільськогосподарської продукції GlobalGAP.

Наступний етап – логістика. На цьому етапі важлива кожна деталь:

  1. Температура та час.
  2. Відносна вологість.
  3. Захист від фізичних пошкоджень.
  4. Зниження рівня накопичення етилену.
  5. Модифікація газового середовища.
  6. Захист від шкідників та захворювань.

Температурний режим.

По закінченню жнив важливо швидко охолодити продукцію. Для цього:

  • Збирання врожаю відбувається рано вранці.
  • Рослини з порівняно міцними листям охолоджують за допомогою дрібно колотого льоду (м'ята, петрушка, селера).
  • З більш ніжним листям – кондиціонованим повітрям або у холодильних камерах.

Більшість листових та пряних овочей зберігають за температури -1…+1°С та умов відносній вологості повітря 95-100% 2-4 діб. Петрушку, кріп, селеру – 30 діб. Деякі пряні – 2-4 тижні, спаржу – до 1 місяця. Базилік та перилу зберігають при температурі +10°С біля 10 днів.

Відносна вологість.

Пряні та листові овочі швидко втрачають вологу. Особливо швидко в'януть пучки меліси, перили, м'яти, базиліка, коріандру, руколи, укропа. Для них вкрай важливо зберігати вологість повітря від 95%. Допомагає запобігти в'яненню пакування у прозорі пластмасові пакети або коробки.

Захист від фізичних пошкоджень.

Всі ці рослини тендітні та не переносять зайвої перетарки. Листя отримують мікротравми. Це призводить до активації життєдіяльності мікроорганізмів.

Зниження рівня накопичення етилену.

Етилен виділяється як безпосередньо з рослин, так й з зовнішнього середовища. Навіть невелике збільшення його концентрації призводить до пожовтіння продукції.

Зменшують концентрацію етилену шляхом:

  • Зрізання лише здорових рослин без ознак захворювань та пошкоджень шкідниками;
  • Примусової вентиляції;
  • Окремого зберігання від фруктів, що виробляють етилен (яблука, дині, банани, манго, цитрусові);
  • Запобігання потраплянню вихлопних газів й тютюнового диму.

Зменшують синтез етилену шляхом створення штучної атмосфери з підвищеною концентрацією СО₂. Цей метод можливий у випадку використання поліетиленової упаковки.

Захист від шкідників та захворювань.

Треба врахувати, що коли вирощують ці культури заборонено використання пестицидів.

Тому, методами боротьби з захворюваннями та шкідниками є:

  • підбір стійких видів та сортів;
  • додержання термінів посіву, густоти рослин;
  • їхня обробка настоями та відварами;
  • дотримання правил гігієни інструментів та пунктів доопрацювання, санобробка хлорованою водою.

Овочі перевозяться у морських рефрижераторних контейнерах. Їх заздалегідь дезінфікують та за 3-4 години до завантаження встановлюють потрібну температуру.

Мал. 1. Морський рефрижераторний контейнер 20 футів для перевезення й зберігання овочів та зелені

Особливості зберігання та перевезення зелені

Переваги зберігання та перевезення овочей у рефконтейнерах:

  • Працює агрегат за будь-яких погодних умов, за умов зовнішніх температур -30…+50°С;
  • Наявність температурного та датчика вологості, що передають дані на індикатор;
  • Діапазон температури що підтримується в камері -30…+30°С;
  • Контроль відносної вологості повітря в діапазоні 60-100%.
  • Наявність системи вентиляції, що запобігає втраті вологи;
  • Можливість контролю рівня СО₂;
  • Чутлива цифрова система управління мікрокліматом;
  • Сертифікація для перевезення та зберігання харчових продуктів;
  • Мобільність.
  • Низька собівартість експлуатації й ТО.

У результаті широких можливостей холодильних агрегатів морських рефрижераторних контейнерів зелень зберігає максимум своїх корисних властивостей, товарний вигляд, смакові якості максимально довгий час.

Орендувати або придбати морський рефрижераторний контейнер можливо у нас. Звертайтеся. Залюбки допоможемо

Рефконтейнери нові и Б/В з гарантією впродовж року

Компанія «Контейнери України» - лідер на українськом ринку в області продажу та оренди рефконтейнерів. У асортименті контейнери від 20 до 45 футів, включаючи модифікації підвищеної місткості HC та HC PW. Ну усі частини (компресор, контролер, конденсатор) діє гарантія 1 рік на нові рефи й до 6 місяців на б/в.