Зберігання та перевезення овочів та фруктів

Поділитися інформацією:

Відомо, що свіжі овочі та фрукти краще вживати якомога скоріше після збирання. Це пов'язано з тим, що довго вони не зберігаються, швидко втрачають свої корисні властивості та привабливий вигляд.

Але термін життя будь-якого продукту можна подовжити за рахунок його правильного зберігання.

У цій статті ми розкажемо:

  • Як на плодоовочевих відображуються помилки, що допускаються за умови їхнього перевезення або зберігання.
  • Как правильно їх зберігають та перевозять у промислових масштабах.
  • Наскільки важливі для них «кліматичні умови».
  • Яка тара створює необхідні умови для перевезення та зберігання овочей та фруктів.

Перевезення овочів і фруктів: поширені помилки

Пошкодження від переохолодження. Виникають, коли продукт зберігається за температури нижче необхідної, але вище температури замерзання. Більш чутливими є фрукти та овочі з країн тропічної та субтропічної зони.

Температурні вимоги до зберігання овочів і фруктів

Дотримання температурних вимог дозволяє зберігати їх максимально довго.

Таблиця 1. Рівень чутливості та температура зберігання деяких овочів та фруктів

Висока чутливість

Середня чутливість

Низька чутливість

Баклажан, +8°С

Цукіні, +7…10°С

Лимон, +8…10°С

Авокадо, +7…8°С

Грейпфрут, +10…15°С

Лайм, +8…10°С

Банани, +12…14°С

Гуава, +8…10°С

Диня, +5…10°С

Огірки, +7…12°С

Перець, +6…8°С

Маракуйя, +7…10°С

Манго, +7…14°С

Помідори, +7…14°С

Папайя, +7…8°С

Ананас, +7…13°С

Ознаки переохолодження: пошкодження поверхні, зміна кольору нутрощів, поява неприємного запаху та смаку, плоди не дозрівають та ін.

Зберігання та перевезення овочів та фруктів

Втрата вологи - найпоширеніша причина псування фруктів і овочів. Втрачаючи вологу, продукт втрачає об'єм, товарний зовнішній вигляд, набір корисних та смакових якостей.

Таблиця 2. Припустима межа втрати води у деяких продуктах

4%

6% 7%
Брокколі Яблука, полуниця, перець

Цибуля-порей, цвітна капуста, морква

Частіше ця межа залежить від наявності шкірки та твердої поверхні. Вони допомагають утримати вологу зовні продукту.

Щоб уникнути втрати при тривалому зберіганні овочів і фруктів води потрібно:

  1. Попередньо охолодити продукт до необхідної температури швидким способом.
  2. Правильно упакувати.
  3. Встановити потрібні температуру та вологість у контейнері.

«Дихання продуктів»

В умовах звичайної атмосфери фрукти та овочі безперешкодно поглинають кисень та виділяють вуглекислий газ. Якщо не створити «штучний клімат» шляхом «удушення продуктів», вони продовжують дихати: дозрівають, перезрівають та гниють у своєму звичному темпі. А це лише декілька годин.

Щоб загальмувати природній процес дозрівання та розпаду, в атмосфері зменшують склад кисню та/або збільшують склад азоту. Рекомендований склад кисню та вуглекислого газу для більшості продуктів у атмосфері складає 3%. Такий склад атмосфери знижує рівень респирації та подовжує термін житті продуктів.

Таблиця 3. Умови та термін зберігання деяких овочей та фруктів

Продукт

Температура зберігання, °С

Вологість, %

Термін зберігання, днів

Артишок

0

90-95

21

Баклажани

+7…12

90

15

Капуста білокачанна

0…+1

90-95

180

Червонокачанна капуста

0…+1

90-95

180

Капуста брокколі

0

90-95

14

Капуста пекінська

0

90-95

60

Картопля

+4…6

85-95

210

Кабачки

+5…10

50-70

180

Кукурудза

0

90-95

28

Морква

0

90-95

240

Огірки

+7…13

90-95

14

Перець солодкий

+8…9

95-100

21

Перець гострий

0 95-100

21

Помідори стиглі

+8…11

90-95

14

Помідори зелені

+13…16

85-95

30

Редис

+1…2

95-100

21

Буряк

0

90-95

210

Спаржа

0…+2

95-100

21

Кабак

+10…13

50-75

180

Цвітна капуста

0…+1

90-95

30

Часник

0

65-75

180

Айва

0

95

210

Абрикос

-1…0

90-95

30

Груші

-1,5…-0,5

90-95

120

Персик

-1…0

90-95

30

Слива

-05,…+1

90-95

30

Чорнослив

0

90-95

28

Яблука

-4…+4

95

210

Все вищезазначені умови здатні дотримати сучасні рефрижераторні контейнери. Їх використовують при перевезенні та у вигляді стаціонарного складу. Зазвичай це морські контейнери з холодильною установкою довжиною 20, 40 або 45 футів.

Малюнок 1. Морські рефрижераторні контейнери 20, 40 та 45 футів
рефконтейнер для хранения овощей и фруктов

Складування овочей та фруктів у рефконтейнер

Важливо! Повітря всередині контейнера має циркулювати безперешкодно й рівномірно. Для цього потрібно дотримуватися простих правил:

  1. Вантаж має бути в однаковій упаковці. Це допоможе універсально його зложити.
  2. Вантаж не має бути впритул до стіни. Необхідно, щоб було вільне місце зі сторони дверей та холодильної установки.
  3. По висоті завантажувати контейнер можна лише до рівня маркування, а не до самої стелі.

Усі наші рефрижераторні контейнери сертифіковані. Отже, Ваш вантаж у безпеці. Дзвоніть: орендуйте або купуйте в нас краще обладнання для перевезень та зберігання.

Рефконтейнери нові и Б/В з гарантією впродовж року

Компанія «Контейнери України» - лідер на українськом ринку в області продажу та оренди рефконтейнерів. У асортименті контейнери від 20 до 45 футів, включаючи модифікації підвищеної місткості HC та HC PW. Ну усі частини (компресор, контролер, конденсатор) діє гарантія 1 рік на нові рефи й до 6 місяців на б/в.