Як зберігати й перевозити рибу та морепродукти

Поділитися інформацією:

Риба та морепродукти входять у повноцінний раціон кожної родини. Їхній амінокислотний профіль та вітамінний склад сприятливо впливає на шкіру, суглоби, кістки та навіть настрій людини. Що вже говорити з приводу смакових принад.

Річкова й морська риба, ракоподібні, молюски, тарань… Строката палітра смаків і способів приготування цих продуктів зробила їх популярними в будь-якому куточку світу.

Навіть жителі пустель та віддалених від водойм регіонів вживають у їжу ці продукти. Це стало можливо завдяки розвитку технологій у сфері перевезень та зберігання швидкопсувних товарів. Адже термін зберігання живої риби обмежений 24 годинами. У такому вигляді придатні у продаж прісноводні риби: короп, товстолобик, карась, форель, осетрові. Цю рибу реалізують негайно, тому що. дуже швидко вона стає непридатною до вживання.

Охолодження і заморожування для продовження терміну життя риби і морепродуктів

Охолодженою считается рыба с температурой в толще от −5 до −1°С, що постійно підтримується на цьому рівні. Для охолодження підходить лише жива або риба яка щойно заснула. Вона ще знаходиться у стадії посмертного задубіння. Цю стадію важливо продовжити на максимально довгий термін.

Залежність довготривалості задубіння від температури зберігання
Температура зберігання, °С

+30

+17 +3 0
Довготривалість задубіння, годин

1,2

32 84

96

Існує повільне та пришвидшене охолодження

Способи охолодження
Спосіб охолодження

Температура у камері, °С

Вхідна температура вантажу, °С Вихідна температура вантажу, °С Швидкість охолодження, кг/8 год

Швидкість охолодження кг/24 год

Повільний

+5…-10

+25 +1 500

1900

Пришвидшений

+5…-10

+25 +1 1500

4900

Перевозять охолоджену рибу при температурі -2…0°С, зберігають 10-12 днів при температурі -5…-1°С. Використовують для цього морські рефконтейнери.

Проте основу харчової рибної промисловості та її логістики складає свіжеморожена риба.

Як зберігати й перевозити рибу та морепродукти

Заморожування як метод консервації, заснований на анабіозі. Заключается в достижении температуры в толще мышц от −8°С и ниже. В результаті призупиняються мікробіологічні процеси та уповільнюються ферментативні.

Існують повільний, інтенсивний та пришвидшений методи заморозки.

Методи заморозки
Метод заморозки

Температура у камері, °С

Вхідна температура вантажу,

°С

Вихідна температура вантажу, °С Швидкість охолодження,

кг/8 год

Швидкість охолодження,

кг/24 год

Повільний

+25…-40

+1 -18 700 2100
Інтенсивний

+25…-60

+1 -18 1000

2900

Пришвидшений

+25…-40 +1 -18 2150

6200

Швидкість заморожування впливає на характер кристалоутворення, глибину наступних змін в процесі зберігання та розморожування. Це, у кінцевому підсумку, відображається на якості продукції. Відомо, що псування повільно замороженої риби та морепродуктів настає раніше, ніж швидко замороженої.

Умови та термін зберігання риби та морепродуктів
Риба та морепродукти

Температура зберігання,

°С

Термін зберігання, днів

Охолоджена риба

-5…-1

10-12

Риба солена

-8…-4

240
Риба гарячого копчення

-1…+1

2
Риба суха та в'ялена

+8…+10

240

Риба холодного копчення

-5…0

60

Ікра риби солена

-2…0

30

МОРОЖЕНА РИБА
Глазурована:
Осетрові, горбуша, голець

-18

210
Лососі далекосхідні, карпові, сиги, судак, окунь річковий, щука, сом, камбали азово-чорноморські

-18

240
Лосось балтійський нерозділений та інші нерозділені лососеві

-18

120
Лосось балтійський патраний з головою та інші патрані з головою лососеві

-18

90

Тріскові, камбала, палтуси, морські окуні розділані та нерозділані

-18

180

Інші прісноводні

-18

240

Інші морські

-18

180

Оброблені водним розчином ПВС:
Горбуша розділана

-18

300

Загорнута у антиадгезійний папір:
Тріскові, камбала

-18

150

Неглазурована:
Карпові, судак, окунь

-18

180

Тріскові

-18

120

Інші прісноводні

-18

180

Інші морські

-18

120

МОРОЖЕНІ МОРЕПРОДУКТИ
Креветки, мідії, кальмари, каракатиця, восьминіг, краби, морські гребінці, омари, лангусти, м'ясо крилю

-18

21

Для перевезення або довготривалого зберігання рибу й морепродукти вкладають у картонні або дощаті ящики, короби, бочки, мішки, рогожані тюки. Особливо цінну рибу поштучно загортають у пергамент. Упаковка маркується та завантажується у рефконтейнер. Зазвичай це 20, 40 або 45-футові морські контейнери з холодильною установкою.

Рефконтейнери від компанії «Контейнери України» ідеально підходять, тому що:

  1. Сертифіковані за ISO та для перевезення харчових вантажів.
  2. Перевозяться будь-яким видом транспорту: авто, ЗД, морським.
  3. Працює в будь-яких погодних умовах при температурі -30…+50°С.
  4. Обладнані датчиками температури та вологості.
  5. Ці дані передаються на індикатор для можливості постійного контролю.
  6. Діапазон підтримуваних температур -40…+30°С.
  7. Проста цифрова система управління.
  8. Низька собівартість експлуатації й ТО.
  9. Енергоефективні: споживана потужність 4,5-5,5 кВт/год.
  10. Адаптовані до роботи на основі автономного дизель генератора навіть в умовах пустелі.

Залежно від обсягів вантажу та його ваги вибирають рефи вантажопідйомністю від 23 до 27 тис. кг.

Мал. 1. Рефконтейнер 20, 40 и 45 футів
Як зберігати й перевозити рибу та морепродукти

Наше обладнання зберігає Ваш вантаж та задовольнить Вашого споживача. До того ж, Ви можете не лишень купити рефконтейнер, але й орендувати або придбати за вигідними умовами лізингу. Всі деталі у наших менеджерів. Дзвоніть!

Рефконтейнери нові и Б/В з гарантією впродовж року

Компанія «Контейнери України» - лідер на українськом ринку в області продажу та оренди рефконтейнерів. У асортименті контейнери від 20 до 45 футів, включаючи модифікації підвищеної місткості HC та HC PW. Ну усі частини (компресор, контролер, конденсатор) діє гарантія 1 рік на нові рефи й до 6 місяців на б/в.